Search
  • RunThink TV

FAUZIAH GAMBUS HANYA SATU.

Siapa tidak kenal wanita unik bermain gambus. baru-baru ini beliau memasuki pertandingan Liga Dangdut asia. Kini beliau dalam perancangan untuk mengeluarkan single ''kau Curangi Aku''. Yang mana wanita ini sendiri yang mencipta dan menulis lagu ini.


Bakat dan latihan.

Sememangnya bermain alat muzic yang bermelodi seperti gambus, sambil menyanyi adalah sesuatu yang unik dan sukar ia memerlukan bakat dan latihan serta pengalaman yang mencukupi. Fauziah pernah membuat persembahan hampir di seluruh Malaysia termasuk luar negara seperti Indonesia, Qatar dan London membawa nama malaysia di peringkat antarabangsa.


Fauziah Gambus

Profile fauziah Gambus

- Nama Penuh : Fauziah Binti Suhaili - Nama Komersial : Fauziah Gambus - Nama panggilan : Fa, Jiah, FG, - Pendidikan : Diploma Seni Muzik ASWARA (Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan) - Karier : Penyanyi, Pemuzik (Gambus), Komposer, Penulis Lirik, Penerbit, Pengarah Syarikat FAUZIAH GAMBUS ENT. - Tarikh Lahir : 6 November 1988 - Tempat Lahir : Kg Tengah, Bongawan, Papar, Sabah. - Anak ke : 2 daripada 5 Beradik - Zodiak : Scorpio - Mula Menyanyi sejak dari kecil lagi dan mula bermain Gambus sejak 2002. - Album Sulung : Fauziah Gambus (2007) - Album Single : Gilakan Kamu (2010) - Album EP Raya : Cahaya Lebaran (2011)

- Album Kedua : Hanya Satu Fauziah Suhaili Puteri Gambus (2015) - FACEBOOK : https://www.facebook.com/FauziahSuhaili?ref=tn_tnmn - TWITTER : https://twitter.com/FauziahGambus - INSTAGRAM : http://instagram.com/fauziahgambus


#Fauziahgambus #fauziahsuhaili

1,344 views0 comments

Recent Posts

See All